Declamaties 2017 – Melle Vos, Kinderburgemeester

Ik vind het heel erg belangrijk om te herdenken. Het is belangrijk om stil te staan bij wat je oma’s en opa’s en overgrootouders hebben meegemaakt. Dan weet je ook dat wij eigenlijk heel gelukkig kunnen zijn met ons leven en hoe wij zijn opgegroeid. Nu hoeven we alleen te kijken bij het oversteken maar vroeger moest je kijken of er geen Duitse soldaten aan kwamen. Om te herdenken ga ik een gedicht voorlezen geschreven door Teun Schoemaker. Het heet Vrijheid en is geschreven vanuit het perspectief van een kind.

Teun Schoemaker – Vrijheid

Ik kan nooit genoeg begrijpen
Hoeveel verdriet er was
Ik kan nooit genoeg meeleven
Voor al het leed wat er toen was
Donkere tijden en tijden van angst
Dictatuur is een roofdier en het volk de vangst
Mensen leven in onzekerheid
Ze waren hier niet op voorbereid
Na al de verschrikking
Zijn er jaren voorbij
Maar we herdenken nog steeds
Hoe dankbaar we zijn

Tags: