Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag

Programma

11.00 – 15.00 uur

Op de Stadstuinen, gelegen tussen Van Heuven Goedhartlaan en Laan van Deshima organiseren wij een duurzame markt in het teken van duurzaam vrijheid vieren ter gelegenheid van 72 jaar bevrijding.

De markt begint om elf uur op een sfeervol ingericht Stadspark, waarbij muziek zeker niet zal ontbreken. Rond kwart over elf worden de lopers van de atletiekvereniging Startbaan, die het Bevrijdingsvuur vannacht uit Wageningen in estafette lopend hebben opgehaald. Zij zullen het vuur overdragen aan een veteraan, die tezamen met de burgemeester Mirjam van ´t Veld, de bevrijdingsvlam ontsteken. Deze zal gedurende het evenement blijven branden. Burgemeester Mirjam van ´t Veld zal de lopers, de organisatie, deelnemers en bezoekers toespreken. Vervolgens zal het Wilhelmus , couplet 1 en 6 worden gezongen gevolgd door het hijsen van de vlaggen. Hiermee is het officiële gedeelte afgerond.

Nabij de vlam staan de veteranen met een kraam, waarbij zij u laten zien hoe onze vrijheid tot stand kwam. Zeer de moeite waard om juist vandaag eens met deze nabije geschiedenis kennis te maken.

Activiteiten
Kinderactiviteiten

Voor de kinderen is er in en rond de vijver van alles te doen. In de vijver worden peddelbootjes georganiseerd, en kan en in grote opblaasballen over het water gelopen worden. Schminkers maken op de kindergezichten prachtige kunstwerken. De Zingende Kapsters omlijsten het geheel muzikaal, en voorzien je ook nog van een spannend kapsel!

NunaSolarTeam

De studenten van de universiteit Delft van het NuonSolarTeam, komen met de snelle en energiezuinige Nuna. Eindelijk van dichtbij de winnaar van de Solarchallenge kunnen bekijken, wie droomt niet van dit idee.

 Duurzame markt

Op het terrein kunt u genieten van een gevarieerd aanbod aan biologische, duurzame en streekproducten bij de kraampjes. Zo treft u de imkervereniging met een veelheid van door bijen geproduceerde producten. Ook aandacht voor diversiteit bij de stand van Ons Tweede Thuis van de locatie Sluiszicht aan de Amsteldijk-Zuid in Nes aan de Amstel. Zij laten zien hoe zij hun dag besteden aan duurzame activiteiten, het vervaardigen van kaarsen uit oude kaarsen, vogelrekjes van resthout. Hun producten zijn verkrijgbaar aan de kraam. Wat dacht u van scharreleitjes, kloofhout voor de kachel of open haard, en andere producten van pallethout.  Alle activiteiten die zij doen laten zij zien en kunnen u uitgebreid vertellen over hun werk.
Wijngaard de Amsteltuin is aanwezig met een proeverij en zij zullen u informeren over hun werkzaamheden met behulp van vrijwilligers en mensen die wat steun nodig hebben in het arbeidsproces. De lokale producenten van land-  en tuinbouwproducten Amstelgoed presenteert zich met hun producten en een proeverij. Geniet van het landleven. De Ridammerhoeve uit het Amsterdamse Bos u weet wel van de geitenboerdeij zal u meenemen in hun dagelijkse bezigheden en producten.

Duurzame voertuigen show

De plaatselijke dealers van duurzame voertuigen kunt u voornamelijk op het middenterrein vinden. Aan u presenteren zich Stern– Mercedes,  Nieuwendijk-Renault en Nissan, Van Poelgeest-BMW, Harry Meijer-BMW Motorrad, Louwman-Toyota, Goldcar-Mitsubishi en Hyundai. Onder de linden staat Van Nieuwkerk met duurzame fietsen en scooters.

De muzikale omlijsting komt van een vrolijke doedelzakspeler.

Rond drie uur zal de markt ten einde zijn.  Wij wensen u een duurzame vrijheid toe.

Programma in Wijkcentrum de Bolder

In wijkcentrum de Bolder wordt op 5 mei de bevrijding gevierd. Aan het eind van de middag is er een optreden van jazzcombo Hinke´s Heroes en in de avond staat rockformatie Chemical Road in de schijnwerpers.

In het repertoire van Hinke´s Heroes komt u menig jazzstandard tegen. Swingend, dansbaar en bekend.

Ook Chemical Road speelt herkenbare nummers uit de jaren 60. Veel, destijds Britse, rock zoals van  de Rolling Stones, the Animals, Them, Spencer Davisgroup, Cream, maar ook wat Nederrock en Westcoast.

Ook bijzonder dat bij de herdenking op 4 mei op de Dam door iemand uit ons midden een krans gelegd wordt namens de slachtoffers in Nederlands-Indië. Het gaat om Bart Trip die samen met zijn zoon een krans zal leggen. Bart Trip was ook nauw betrokken bij de inrichting van het gerenoveerde wijkcentrum de Bolder.

Scholenprojecten

null

Herdenken en jeugd

2010 was een lustrumjaar in het kader van de bevrijding van Nederland. VNF (o.a. 4/5 mei comité) stond daarom in het kader van dit lustrum extra stil bij de herdenking op 4 mei en het thema van 2010; Vrijheid maak je met elkaar. Scholen deden mee aan de opriep om stil te staan bij de betekenis van vrijheid!Lees meer »
null

Kinderen en vrijheid

Tegeltjesproject ‘Vrijheid is zo belangrijk’

Ter ere van het 70 jarigelustrum werd er met leerlingen van een aantal van de Amstelveense basis- en middelbare scholen een speciaal tegeltjesproject opgezet onder de noemer ‘Vrijheid is zo belangrijk’.Lees meer »

Nieuws