Herdenken

Herdenkingen

4 mei herdenking

Programma

 

19.30 uur Start programma met
Muziek: Harmonie Orkest Amstelveen
Declamaties Sabina Dzuderija
Melle Vos
Matthijs den Hollander
toespraak Burgemeester Mirjam van ’t Veld
19.58 uur Taptoe Nico Schimmel
Vlaggengroet Wapenbroeders, De heren Verbrugge en Da Costa
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Wilhelmus
1ste en 6e couplet
Kranslegging genodigden
20.15 uur Defilé

Aan de Amsterdamseweg bij de ingang van het Broersepark zal de dodenherdenking dit jaar plaatsvinden. De herdenking begint om half acht. Zorgt u ervoor tijdig aanwezig te zijn, zodat de plechtigheden niet verstoord worden. Voor fietsers zijn rekken beschikbaar. En auto’s kunnen parkeren op de nabijgelegen parkeerplaatsen.  Voor invaliden en zij die slecht kunnen staan worden zitplaatsen gecreëerd. Een programmaboekje zal worden uitgereikt.

Het Harmonieorkest Amstelveen omlijst  het geheel met aangepaste muziek. De scouting van Amstelveen assisteert met het aanreiken van de kransen en de vlaggengroet.  AmstelveenOranje wil in haar activiteiten meer en meer onze jongeren betrekken. Naast Burgemeester Mirjam van ’t Veld, die een voordracht zal doen, is ook kinderburgemeester Melle Vos aanwezig.  Voorts zullen er voordrachten worden gedaan.  Om acht uur klinkt de last post gevolgd door twee minuten stilte, waarna de kransleggingen en het defilé. Een loopgroep van AV De Startbaan vertrekt na de ceremonie richting Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen.

AmstelveenOranje nodigt u van harte uit om na afloop met ons een kopje koffie of thee te nuttigen in het wijkcentrum Pluspunt tegenover molen De Jonge Dikkert. U kunt daarbij van de gelegenheid gebruikmaken om de loopgroep uit te zwaaien en een goede reis te wensen.

Witte rozen voor herdenken!

Amstelveen Oranje wil jonge generaties uitdrukkelijk betrekken bij de herdenking. Alle kinderen en jongeren krijgen bij het defilé een witte roos aangereikt. Deze worden vervolgens in een door de VMBO  Panta Rhei gemaakte display naast het monument gestoken.
“Een witte rozen muur voor herdenken aan hen die vielen!”

Wilt u een krans leggen na de herdenking? Stuur ons dan een bericht via de contactpagina.

Naast het programma van Amstelveen Oranje organiseert LPK Cantemus Dominum het volgende programma:

Meer informatie

4 Mei 21.00 uur THEATER NA DE DAM

In heel Nederland voorstellingen na de herdenking

Theaterprogramma op 4 mei 2017

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Voor info : www.theaternadedam.nl

10 mei herdenking

Programma

In besloten kring herdenkt basisschool De Zwaluw jaarlijks Antoon de Lange. Hij werd op 7 mei 1945 door terugtrekkende Duitse soldaten neergeschoten aan de Nesserlaan. Burgemeester Mirjam van `t Veld is present namens de gemeente Amstelveen en de heer Hugo van der Kooij namens AmstelveenOranje. De scholieren dragen gedichten voor over vrijheid , deze zullen worden bevestigd in de haag rondom het monument. De Nesserlaan is tussen negen en tien uur tijdelijk afgesloten voor verkeer.

Monumenten

null

Broersepark

De allereerste herdenking na de 2e Wereldoorlog vond plaats op 10 mei 1945 bij een inderhaast getimmerd houten kruis van witgeschilderde planken met het opschrift: “Aan hen die vielen” voor de ingang van het Broersepark aan de Amsterdamseweg.Lees meer »
null

Nesserlaan

Op zondagmiddag 6 oktober 1945 werd op de Nesserlaan het monument onthuld ter nagedachtenis aan Anton de Lange – precies op de plaats waar hij was neergevallen. Het gedenkteken bestaat uit een granieten kruis met een bronzen Christusbeeld. Antons naam staat in het betonnen voetstuk gebeiteld.Lees meer »

Scholenprojecten

null

Herdenken en jeugd

2010 was een lustrumjaar in het kader van de bevrijding van Nederland. VNF (o.a. 4/5 mei comité) stond daarom in het kader van dit lustrum extra stil bij de herdenking op 4 mei en het thema van 2010; Vrijheid maak je met elkaar. Scholen deden mee aan de opriep om stil te staan bij de betekenis van vrijheid!Lees meer »
null

Kinderen en vrijheid

Tegeltjesproject ‘Vrijheid is zo belangrijk’

Ter ere van het 70 jarigelustrum werd er met leerlingen van een aantal van de Amstelveense basis- en middelbare scholen een speciaal tegeltjesproject opgezet onder de noemer ‘Vrijheid is zo belangrijk’.Lees meer »

Nieuws