4 mei herdenking

4 mei herdenking

4 mei Herdenking
Ook dit jaar herdenken we! 
2 minuten stil...

Dit jaar herdenken we anders dan we gewend zijn. In verband met Covid-19 is er geen bijeenkomst bij het algemeen Monument. Via de lokale media zal er aandacht zijn voor de kranslegging.

Elke Amstelvener is welkom om op 4 mei op een eigen gekozen moment bij het monument stil te staan en bloemen te leggen. 's Avonds is er de Nationale herdenking op de Dam en om 20.00 uur zijn we 2 minuten stil. 's Avonds is er de nationale herdenking op de Dam en om 20.00 uur zijn we 2 minuten stil.

Wie worden op 4 mei herdacht?

Op 4 mei herdenken we al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en ook allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. 

Kransleggingen

Over de kransen: vijf kransen verwijzen naar de slachtofferen. De eerste krans is voor de vermoorde verzetsmensen. De tweede voor de in concentratiekampen vermoorde Jorden, Sinti en Roma. De derde krans is voor alle anderen die door oorlogsgeweld, uitputtig en honger stierven. De vierde is voor de burgers die zijn omgekomen of omgebracht in Azië bij de Japanse bezetting. De vijfde krans is voor alle militairen en koopvaardijpersoneel in Nederlandse dienst die zijn omgekomen tijdens of na de Tweede wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

monument amsterdamseweg.jpg


Normale herdenkinsgprocedure Monument Amsterdamseweg (Afgelast in 2021)
Herdenkingsplechtigheid 
19.30 uur Start programma
Declamaties

 

 

19.58 uur Taptoe 
Vlaggengroet 
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Wilhelmus 1-ste en 6e couplet, gevolgd door kranslegging genodigden waarna het publiek rond kwart over acht aansluit op het defilé
Kranslegging genodigden
20.15 uur Defilé

Parkeren auto's en fietsen


Voor fietsers zijn rekken beschikbaar. En auto’s kunnen parkeren op de nabijgelegen parkeerplaatsen. Voor invaliden en zij die slecht kunnen staan worden zitplaatsen gecreëerd. Een programmaboekje zal worden uitgereikt.

Voordrachten

De herdenking wordt omlijst met aangepaste muziek. Voorts zullen er diverse voordrachten worden gedaan. Om 20.00 uur klinkt de last post gevolgd door twee minuten stilte, waarna de kransleggingen en het defilé volgen.

Wapenbroeders 

Bij de dodenherdenking zorgen leden van de Bond van Wapenbroeders / Afdeling Amstelland traditiegetrouw voor ceremoniële ondersteuning. De banier van de afdeling Amstelland is een soort vaandel. Het is bijna vierkant van vorm. Tegen een oranje achtergrond staat de Nederlandse leeuw er op afgebeeld met twee gekruiste zwaarden.

Bevrijdingsvuur

Een loopgroep van AV De Startbaan vertrekt normaal gesproken de ceremonie altijd richting Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen.

 

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73