Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag

5 mei 2022

BEVRIJDINGSVUUR

Het vuur komt naar het Oude Dorp. In de nacht naar Bevrijdingsdag wordt het bevrijdingsvuur opgehaald uit Wageningen en naar Amstelveen gebracht door Atletiek Vereniging Startbaan.

Het vuur zal naar het Oude Dorp worden gebracht en daar zal het Amstelveense bevrijdingsvuur
worden ontstoken. Om de vrijheid door te geven en zichtbaar te maken zullen er, in samenwerking met de wijkcentra en Participe, diverse wandelingen worden gehouden. Tijdens deze wandelingen zullen verschillende mensen elkaar ontmoeten en kunnen zij verhalen delen.

Zo wordt er stilgestaan bij vrijheid. Een thema dat, zo hebben we de afgelopen weken ook weer gemerkt,
altijd om betrokkenheid en inzet vraagt.

VRIJHEIDSLEZING

Op donderdag 5 mei 2022 organiseert Amstelveen Oranje, in samenwerking met Museum Jan, een vrijheidslezing in het museum aan het Dorpsplein. Met als thema: Vrijheid over de periode 1945-2022.  

De betreffende spreker is Dick Leurdijk. Leurdijk, Amstelvener, heeft zich als oud-onderzoeker bij het Instituut Clingendael in Den Haag 25 jaar lang beziggehouden met vraagstukken van internationale vrede en veiligheid, met inbegrip van de uitzending van Nederlandse militairen op internationale missies. Hij heeft in die jaren veelvuldig commentaar geleverd op radio en tv bij internationale conflicten, zoals de inval van Irak in Koeweit, de burgeroorlogen op de Balkan in de jaren negentig in voormalig Joegoslavië en Kosovo, de gebeurtenissen op ‘9/11’,  Afghanistan, Oekraine, etc. In 2012 gaf hij de eerste Vrijheidslezing in het Cobra Museum.

De zaal gaat open om 19:15 uur, waarbij er gelegenheid is om een kopje koffie of thee te drinken. De lezing start om 19:30 uur, daarna is er kort gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond eindigt rond 20:30 uur. Waarna men kan aansluiten bij de Bevrijdingsdag-activiteiten die rond die tijd op het Dorpsplein starten. Iedereen is van harte uitgenodigd, heeft u een museumjaarkaart dan steunt u daarmee het museum bij uw bezoek.


LOPEN VOOR VRIJHEID

Om 21:00 uur kan er in het Oude Dorp opnieuw stilgestaan worden bij vrijheid. Om de vrijheid door te geven en zichtbaar te maken zullen we in Amstelveen twee wandelingen uitzetten die na het ontsteken van het bevrijdingsvuur zullen starten. Voorafgaande aan de ceremonie is er gelegenheid tot het aanstellen van een kaars.

Het programma start om 21:00 uur

  • Welkomstwoord van de Voorzitter van Stichting Amstelveen Oranje, Wilbert Hartman
  • Muzikaal intermezzo door de familie Romansky (vluchtelingen uit Oekraïne)
  • Toelichting en korte speech door Sofia Romanskey (kleindochter)
  • Speech en aansteken van de bevrijdingsvlam door de Burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens
  • Start van de vrijheidsloop

Door middel van een korte ceremonie. Vervolgens zullen er twee mooie wandelroutes door de wijken georganiseerd worden. Tijdens deze wandelingen wordt het bevrijdingsvuur meegenomen en zichtbaar voor iedereen.‘We roepen iedereen op om tijdens deze loop zelf ook goed zichtbaar te zijn met allerlei soorten licht’, aldus voorzitter van Amstelveen Oranje, Wilbert Hartman. ‘Deze feestelijke dag sluiten we af met een gezellige borrel bij de horeca in het Oude Dorp.’

 
Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl