Nieuws

5 mei: vlaggen voor vrijheid

5 mei: vlaggen voor vrijheid

Amstelveen - Het is op 5 mei 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit bijzondere jaar was een reden om deze dag uitbundiger dan anders te vieren. Dat kan helaas niet: ook Bevrijdingsdag vieren we dit jaar thuis in verband met de coronacrisis. Onder andere door met elkaar te delen welke gedachten en emoties we hebben bij 75 jaar vrijheid.


Ook wordt iedereen uitgenodigd om de vlag uit hangen. De ambassadeurs van de vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam, laten via social media op diverse manieren deze dag van zich horen.

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.

Naast de landelijke activiteiten worden er in Amstelveen extra activiteiten georganiseerd.

Maak je eigen vrijheidsvlag
Zo hebben de kinderen van de basisscholen in Amstelveen in de afgelopen weken de Amstelkidskrant ontvangen, waar een witte vlag is bijgevoegd. Alle kinderen worden uitgenodigd om hun eigen vlag te maken en een foto of filmpje met vlag te plaatsen op Instagram. #amstelkids #vlagvoorvrijheid

Wat moet je doen?

Stap 1: Knutsel een mooie vlag!

Stap 2: Maak een foto of video.

Stap 3: Plaats hem op Instagram

Vergeet de #amstelkids #vlagvoorvrijheid niet en tag @amstelkids!

Kinderen met de mooiste, leukste of vrolijkste foto én vlag winnen namelijk een prijs! De kinderburgemeester en burgemeester kiezen na 5 mei maar liefst TIEN gelukkige winnaars, dus doe je best!

Doe mee aan de gedichtenwedstrijd
Hierbij worden ook alle kinderen in Amstelveen uitgenodigd om mee te doen met de Amstelveense vrijheid gedichtenwedstrijd.

Kun jij goed schrijven? En vind je het leuk om jouw gedicht over vrijheid voor te lezen op Bevrijdingsdag? Doe dan mee! Stuur jouw vrijheidsgedicht van maximaal 100 woorden naar info@amstelkids.nl De beste schrijvers winnen een boekenbon én mogen hun gedicht op Bevrijdingsdag laten horen aan Amstelveen!

3 Tips voor een goed gedicht

TIP 1 Herhaal belangrijke woorden. Een belangrijk woord kun je laten terugkomen in je gedicht. Zo krijg je een ritme. En dat leest lekker!

TIP 2 Een gedicht hoeft niet te rijmen. Vaak denken we dat een gedicht moet rijmen. Dat mag natuurlijk wel, maar dat hoeft niet altijd!

TIP 3 Bedenk je eigen woorden. Schrijf geen zinnen over van iemand anders. Jij bent uniek en zegt dingen die alleen jij zeggen kunt!

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73