Nieuws

Amstelveen krijgt monument voor Joodse oorlogsslachtoffers

Amstelveen krijgt monument voor Joodse oorlogsslachtoffers

Amstelveen – In Amstelveen verrijst in april 2020 een nieuw herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers uit Amstelveen. Het monument komt te staan in de bocht van de Amsterdamseweg / Prins Bernhardlaan.


Op de website Nooit Meer Teruggekomen is een maquette gepubliceerd van het monument. Daarbij wordt vermeld dat het ontwerp van de in Amstelveen woonachtige Piet Cohen (1935) is, die zelf als onderduiker de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Namen, leeftijden en briefje

Het monument bestaat uit een paneel van ongeveer 1 meter hoog en 3,5 meter breed opgetrokken uit Corten-staal, met daarop de namen van alle Amstelveense Joodse slachtoffers. Ook de leeftijden, uiteenlopend van 6 maanden tot in de 90 jaar oud, staan erbij vermeld. Op het paneel wordt een opengevouwen briefje geplaatst met een tekst. Dit briefje verwijst naar de vele briefjes die tijdens de deportatie uit treinen naar de concentratiekampen werden gegooid.

Historisch besef 

De betrokkenen bij het project geven aan erg blij te zijn met het groene licht van B&W van Amstelveen voor het herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers. Wethouder Herbert Raat laat op de website Nooit Meer Teruggekomen weten dat het herdenkingsmonument past in het programma Historisch Besef waarmee Amstelveen meer aandacht wil geven aan haar geschiedenis.

‘Ook de zwarte bladzijden’, zegt Raat. ‘Wat de Joodse gemeenschap is overkomen in de Tweede Wereldoorlog is een van de grootste littekens van Amstelveen. En wij willen ervoor zorgen dat deze geschiedenis zichtbaar in herinnering gebracht en niet vergeten wordt. Een herdenkingsmonument heeft de volle steun van de gemeenteraad.’

Zitelement

Bij het monument komt ook een zitelement. Er is ook voldoende gelegenheid voor samenkomsten, zoals herdenkingsbijeenkomsten en schoolklassen.

Lees meer op de website Nooit meer teruggekomen.

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73