Nieuws

Bevrijdingsvuurloop Amstelveen mogelijk nieuwe traditie

Bevrijdingsvuurloop Amstelveen mogelijk nieuwe traditie

Amstelveen - Om het bevrijdingsvuur in deze bijzondere tijd brandend te houden organiseerde Stichting Amstelveen Oranje gisteren in samenwerking met Amstelveen Sport en AV Startbaan een (sterk aangepaste) Bevrijdingsvuurloop.


Burgemeester Tjapko Poppens gaf gisteren het startsignaal voor die eerste Bevrijdingsvuurloop van Amstelveen. Dit deed hij door het, uit Wageningen gekomen Bevrijdingsvuur, te ontsteken bij atletiekvereniging Startbaan.

Symbolisch verlicht

Met strikte inachtneming van de corona- maatregelen liep een kleine, maar enthousiaste ploeg van negentien verlichte sporters door de gemeente. Met het doel om de hele stad symbolisch te verlichten en zichtbaar te maken dat wij nog steeds vieren dat we in vrijheid kunnen en mogen leven.

Nieuwe traditie

Burgemeester Poppens liet weten het een mooi evenement te vinden, waarin wellicht een nieuwe traditie schuilgaat. ;Dit jaar voor het eerst, maar wie weet voorzitter (Wilbert Hartman, voorzitter Stichting Amstelveen Oranje, red.) wordt het een mooie traditie. En staan wie hier aan het begin van een mooie nieuwe traditie”, zo sprak hij. 

Voordat het vuur werd ontstoken spraken Wilbert Hartman en Kees Koot van Stichting Amstelveen Oranje en burgemeester Tjapko Poppens een klein geselecteerd gezelschap toe. Een en ander werd met een livestream vastgelegd door AAN! 

Onderstaand de speech van Wilbert Hartman, voorzitter Stichting Amstelveen Oranje:

Vrijheid: jij en ik maken het verschil 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, we moeten het samen én voor elkaar mogelijk maken.

Mijn naam is Wilbert Hartman. Ik sta hier vandaag als voorzitter van Stichting Amstelveen Oranje. Maar nog meer sta ik hier als vader, als partner, als zoon, als broer. Maar ook als collega, buurman en vriend - eigenlijk sta ik hier dus als mens, zoals jij en ik.

We eren op 5 mei de laatste generatie bevrijders en overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog, onze rechtstreekse ogen en oren naar het verleden. De verschilmakers van toen. Nu is de tijd om zelf de verschilmaker van vandaag én morgen te zijn. Zodat we kunnen leven in vrijheid – vrijheid voor jou als wel de vrijheid voor mij.

Vrijheid zit in heel veel dingen; in het zelf kunnen kiezen welk eten je wilt maken, in welke muziek je wilt beluisteren. In het kunnen kiezen welk boek of film je wilt kijken, of welke opleiding je wilt volgen. Vrijheid om te kiezen bij welke vereniging of genootschap je wil behoren. Een gevoel van vrijheid om vanuit je eigen behoefte te kunnen doen en te maken.

Vrijheid zit ook in die dingen waarin je elkaar nodig hebt. Het kunnen bezoeken van een voetbalwedstrijd, het kunnen openen van een eigen restaurant, het houden van een tuinfeest voor je zoonsverjaardag. Hierin ontstaat de mix van eigen behoeften en die van anderen.

Vrijheid betekent hierin dat ik zowel mijn eigen behoeften als die van jou mogelijk maak. Dat jij en ik deze aandacht geven en wil dienen. Wij kunnen niet zonder samen zijn, we willen niet zonder gemeenschap leven. Het vinden van de balans tussen geven en nemen is voor vrijheid ongelooflijk belangrijk. Ieder van ons maakt het verschil hierin.

Als ik kijk naar wat in ons vrijheidssymbool is opgesloten – het bevrijdingsvuur. Dan zie ik: Vuur als symbool voor warmte, licht, emotie, een plek om in koude tijden samen te komen.

Maar dan zie ik ook: vuur als symbool van kracht, oververhit zijn, vernietiging en van de dood. Misschien dat het daarom nog betekenisvoller is om vuur te gebruiken als bevrijdingssymbool. Vuur heb je namelijk met veel aandacht, vanuit goede intenties en met veel respect te dragen.

Vandaag eren we onze vrijheid door aandacht te geven hieraan, stil te staan bij wat het ons geeft en voor ons mogelijk maakt. Om in onze huidige samenleving samen te kunnen leven, te kunnen kiezen in vrijheid, te kunnen geven in vrijheid aan jou en mij.

Vanavond is ook het moment om hiervoor in beweging te komen - met het vrijheidsvuur als symbool in de hand. Het brengen van licht, het geven van warmte en delen van emoties en het creëren van een plek om samen te komen.

Ieder van ons kan het verschil maken in het beleven van vrijheid, jong of oud. Jij en ik zijn daarin belangrijk! Dit maken we in Amstelveen zichtbaar door samen het bevrijdingsvuur te dragen.

Gedicht Kees Koot

Vrijheid van hand tot hand

Vrijheid kun je niet pakken.

Het is als lucht;

adem en wind.

Iedereen heeft het nodig.

Niemand kan zonder.

 

Vrijheid kun je niet missen.

Het is als water;

wassen en drinken.

Iedereen heeft het nodig.

Niemand kan zonder.

 

Vrijheid kun je wel voelen.

Het is als vuur;

warmen en koken.

Iedereen heeft het nodig.

Niemand kan zonder.


Vrijheid kun je wel geven,

Het is als lucht, water en vuur.

Ademen, drinken en eten.

Iedereen heeft het nodig.

Je geeft het door.

Niemand kan zonder.

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73