Nieuws

Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld

Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft zondagavond 26 januari 2020 het tijdelijke holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld in park de Stadstuinen in het Stadshart.


Het tijdelijke monument is tot en met 2 februari 2020 te zien en ligt in de vijver van het park. De stenen in het monument lichten blauw op. Ze ademen ‘licht’ om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat licht voor hoop en leven.

De komst van het monument naar Amstelveen is mede mogelijk gemaakt door Amstelveen Oranje en de lokale stichting Nooit Meer Teruggekomen. Bij de onthulling waren circa 200 mensen aanwezig.

Het monument is in opdracht van het Nationaal Comite 4 & 5 mei ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heef deze tradities als inspiratie gebruikt.

Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht. Met het monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord. Het vond zo dichtbij ons plaats. In Amstelveen woonden 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.

 

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73