Nieuws

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk te zien in Amstelveense Stadstuinen

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk te zien in Amstelveense Stadstuinen

Amstelveen - Het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ , dat vandaag (16 januari) wordt gepresenteerd in Rotterdam, is van 26 januari tot en met 2 februari 2020 te zien in park De Stadstuinen in Stadshart Amstelveen.  


Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen samen met nog 170 Nederlandse gemeenten, de verschrikkingen van de Holocaust met het tijdelijke lichtmonument ‘Levenslicht’. 

26 januari 20.00 uur

Delen van het monument, waarvan de stenen om de paar seconden oplichten, zijn te zien in de deelnemende 170 gemeenten, waaronder Amstelveen. Het gaat om een kleinere versie dan het orgineel - dat meer dan honderdduizend stenen bevat. Burgemeester Tjapko Poppens onthult het tijdelijke Amstelveense monument op 26 januari om 20.00 uur in de Stadstuinen. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn.

Oorlogsverleden

Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht. Met het monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord. Het vond zo dichtbij ons plaats. In Amstelveen woonden 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.

Daan Roosegaarde

Het Comité heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd om het tijdelijke monument te ontwerpen. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heef deze tradities als inspiratie gebruikt.

104.000 stenen

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. De stenen in het monument lichten om de paar seconden op. Ze ademen ‘licht’ om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat licht voor hoop en leven.

Het project in Amstelveen is tot stand gekomen met medewerking van stichting Amstelveen Oranje.

Beeld via persbericht gemeente Amstelveen / Marco de Swart

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73