Nieuws

Lezing Ad van Liempt over kampcommandant Gemmeker

Lezing Ad van Liempt over kampcommandant Gemmeker

Amstelveen - Ad van Liempt geeft op woensdag 19 juni 2019 een lezing in boekhandel Libris-Venstra, over de biografie die hij schreef over de kampcommandant van Westerbork, Gemmeker.


Albert Konrad Gemmeker was, als commandant van Kamp Westerbork, verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen.

De SS-Obersturmführer kreeg na de oorlog kreeg tien jaar; wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf. Gemmeker kwam 'charmant' over: Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de ‘gentleman-commandant’, van wiens reputatie weinig overblijft. 

Voor Gemmeker deed Ad van Liempt jarenlang onderzoek. Hij las alle, vaak geheime dossiers in Nederlandse en Duitse archieven en sprak met tal van betrokkenen in Nederland en Duitsland – zelfs met twee nog levende dochters van Gemmeker. Klik hier voor meer informatie van Libris-Venstra.

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73