Nieuws

Monument ‘Nooit meer teruggekomen’ officieel onthuld [+ Fotoalbum]

Monument ‘Nooit meer teruggekomen’ officieel onthuld [+ Fotoalbum]

Het nieuwe monument ‘Nooit meer teruggekomen’, aan de Prins Bernhardlaan, is officieel onthuld. Het monument met daarop de namen van 166 Amstelveense Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord, werd al in april van dit jaar in de bocht van de Amsterdamseweg geplaatst.


Het monument kon destijds, vanwege de coronamaatregelen, niet officieel worden onthuld. Donderdagavond heeft er (op afstand) toch een mooie onthulling plaatsgevonden.

Na een openingswoord van Hugo van der Kooij (bestuurslid van Amstelveen Oranje) sprak burgemeester Tjapko Poppens de aanwezigen toe en onthulde het monument.  “Wij blijven ons zo bewust waar antisemitisme, uitsluiting en discriminatie toe kunnen leiden”, zo sprak hij. Daarna werden de 166 namen en leeftijden van de nooit teruggekeerde Amstelveners voorgelezen. Ondersteund door muziek van het Ensemble Iuvenes (Muziek- en Dansschool Amstelveen).

Opening monument Nooit meer teruggekomen

De ceremonie werd afgesloten met een gedicht ‘166 stiltes’ van Kees Koot (penningmeester, Amstelveen Oranje) en een Joods gebed.

Monument Nooit meer teruggekomen

Klik hier voor het foto-album van de onthulling


Over het monument

Het monument is een ontwerp van de Amstelveense Piet Cohen (84). Het bestaat uit twee geïntegreerde onderdelen: een uit Cortenstaal opgetrokken wand met daarop de namen en leeftijden van de mannen, vrouwen en kinderen die de Jodenvervolging met de dood moesten bekopen. Op de wand leunt een roestvrijstalen replica van een deels opengevouwen briefje dat onderweg van Westerbork naar Concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid, zoals zo veel briefjes die tussen hoop en wanhoop werden geschreven.

Het monument is tot stand gekomen tijdens het project-onderzoek 'Nooit Meer Teruggekomen'. Een project waar Hugo van der Kooij (bestuurslid Amstelveen Oranje) en David Serphos (oud bestuurslid Amstelveen Oranje) zich met hart en ziel hebben ingezet voor de Amstelveense Joden die na de Tweede Wereldoorlog nooit meer terugkeerden...

Onthulling monument

Lees meer over het monument en de onthulling op Amstelveenblog.nl en Nooitmeerteruggekomen.nl

Het gedicht van Kees Koot:

166 stiltes

166 stiltes in de stad.
Stiltes bij de mensen

verstomden in je mond.

166 stiltes in de straten.
Stiltes bij de buren

verwaaiden in de wind.

166 stiltes op de scholen.
Stiltes zonder vriendjes
verloren in de klas.

166 stiltes om angsten.
Stiltes door voorkeuren.
Vingerwijzen zonder reden.

166 stiltes in gedachten.
Stiltes die blijven.
Voor altijd stilte in je hart.

166 stiltes
Verstomd, verwaaid, verloren.
Nooit meer teruggekomen.

Klik hier voor het foto-album van de onthulling

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73