Nieuws

Scholenproject Amstelveen: 75 jaar vrijheid

Scholenproject Amstelveen: 75 jaar vrijheid

Al meer dan 800 Scholieren van groep 7 en 8 van diverse basisscholen in Amstelveen doen mee aan het project ‘Vrijheid is zo belangrijk. Leerlingen maken een tekst op een stenen tegeltje;  die tegeltjes gaan samen een vrijheidsmonument vormen dat komt te hangen op een ‘vrijheidsmuur’ in het Amstelveense park De Stadstuinen.


Het thema van de tekst is de persoonlijke beleving van vrijheid van leerlingen. De tekst wordt met een speciale porseleinstift aangebracht en uiteindelijk via een mal aangebracht op een muur; verzorgd door leerlingen van de Panta Rhei. De onthulling van de tegelmuur wordt gedaan door de leerlingen in samenwerking het Stadsbestuur, nog voor de zomervakantie.

tegeeltje_oranje2.jpg

75 jaar Vrijheid
Elke deelnemer aan het project ontvangt bovendien een Bevrijdingspin (het officiële 4/5 mei speldje). Op 5 mei 2020 viert ook Amstelveen 75 jaar vrijheid. 5 mei 1945 kwam er een einde aan de oorlog. De bevrijding luidde een nieuwe periode in na de Duitse bezetting van Nederland en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.  Sindsdien is het Koninkrijk der Nederlanden vrij van oorlog en onderdrukking. 

tegeltje_oranje3.jpg

Bezinnen
‘5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.’

tegeletje_oranje_4.jpg

Sharing is caring:

Amstelveen Oranje
Van Heuven Goedhartlaan 630
1181LP
Amstelveen

info@amstelveenoranje.nl
020 617 71 73