top of page

Jom Hasjoa herdenking bij monument `Nooit Meer Teruggekomen`

Op donderdag 28 april 2022 heeft de eerste publieke herdenking plaatsgevonden bij het monument Nooit Meer Teruggekomen. Het monument is onthuld op 24 september 2020. De Stichting Amstelveen Oranje en de Stichting Zikna hebben zich over dit monument ontfermd.


De heer David Serphos opende met een korte dankzegging aan de betrokken initiatiefnemers voor het monument en verwelkomde de aanwezigen, onder wie Emeritus hoogleraar holocaust- en genocidestudies aan de UvA. Johannes Houwink te Cate hield een indrukwekkende toespraak over de gevolgen van indoctrinatie. Deze, zo stelde hij, veranderde gewone mensen in gewetenloze moordenaars. Gewone mensen verworden tot moordenaars in een gecreëerde situatie . Aan de Holocaust ging een opgefokte sfeer van paranoïde angst en stigmatisering van de verondersteld vijandige Joodse minderheid in de media vooraf. In die sfeer werden Joden niet meer als mensen beschouwd en voelde de andere groep, de moordenaars, zich verheven tot übermensch. Zo ontstond een legitimatie een bevolkingsgroep uit te moorden zonder enig mededogen. De redevoering vind u elders op deze site.


Muziek Cellist Mariëtte Landheer verzorgde de muzikale intermezzo´s met de uitvoering van 'Dialogo' van György Ligeti en 'Prayor' van Ernest Bloch. De voorzanger Sacha van Ravenswade vertolkte het gebed voor de zielerust en zegde de kaddisj.

Hierna volgde de kranslegging door de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, rabbijn Shmuel Katz namens Stichting Zikna en de heer Roland Vos namens Stichting Amstelveen Oranje. De aanwezigen legden steentjes bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

bottom of page