top of page

Vier de Vrijheid in Amstelveen: Bevrijdingsdag vol festiviteiten

Op 5 mei viert Amstelveen Bevrijdingsdag met een dag vol activiteiten om samen de vrijheid te vieren. Op deze dag vieren we in Nederland de dag waarop we zijn bevrijdt van de Duitse bezetting en het einde van de Tweede Wereldoorlog. In en rondom het Oude Dorp hebben organiseren we een dag vol festiviteiten, met activiteiten en toegankelijk voor alle leeftijden.

Vanaf 14:30 uur verzamelen kinderen zich bij Museum Jan, om onder begeleiding van een kunstenaar schorten te beschilderen. Dit in samenwerking met Museum Jan. Deze schorten worden tentoongesteld in het museum. Dit is ook het start moment voor de spannende taartenbakwedstrijd. Bak en show de eigen gebakken taarten. Uiteraard zijn deze ook te proeven waarbij een ervaren jury de mooiste en lekkerste taart zal bekronen.

Verder biedt het programma een gevarieerde mix van entertainment, waaronder een DJ-set, optredens van De Zingende Kapsters, demonstraties van de Salsa Flamingogroep en voor iedereen de kans om mee te dansen in groepsles vorm. Tijdens het onthaal van het bevrijdingsvuur krijgen we een spectaculaire optreden van zangeres Joke de Cruyf, en omdat het nog niet genoeg kan zijn daarna op het podium de Amstelveense band Almost Famous.

Een photobooth staat klaar om deze vrolijke dag vast te leggen met ludieke persoonlijke foto’s.

Tijdens deze dag besteden we ook aandacht aan het besef “vrijheid, wij leven vrij en in vrede”. Hiervoor hebben we een bijzondere spreker uitgenodigd om in dit thema de vrijheidslezing te geven. Natasja van Wezel zal deze avond in Museum Jan ons meenemen en inzicht geven vanuit haar kijk op vrede en de belangen die hiervoor staan. Na afloop van deze lezing zal het bevrijdingsvuur worden binnengebracht in het Oude Dorp. Het vuur dat symbool staat voor de hoop en vrijheid die we koesteren.

In de nacht van 4 naar 5 mei is dit vuur vanuit Wageningen door een groep renners van de Atletiek vereniging Startbaan naar Amstelveen gebracht. Dit vuur zal door de Burgemeester in ontvangst worden genomen waarna de Vuurtoorts van Amstelveen zal worden ontstoken.

Kom en vier Vrijheid met elkaar!


Comments


bottom of page